
Opruimen
Ook voor ruimte in je hoofd
Het begint vaak met je kamer opruimen. Een ouder vraagt of je kamer vrij kan worden gemaakt van speelgoed. Dan pas kan er worden gestofzuigd.
Bij verhuizingen kom je dit ook tegen. Veel spullen heb je al jaren niet gezien, ze gaan dan door je handen heen en de gekoppelde herinneringen komen boven. Iets weggooien kan dan ineens heel moeilijk blijken. Waarom lukt het je niet om dit op te ruimen. Te veel emotioneel verbonden?
Houvast
Wat doen al die herinneringen met een mens. Waar zitten ze opgeslagen en welk nut hebben ze?
Door iets van vroeger te zien krijg je een flashback. Je gaat terug naar de tijd waarin het zich afspeelde. Deze herinnering kan mooi en fijn zijn, maar ook het tegenovergestelde. Soms diep weggestopt om nooit meer boven te laten komen. Dit kan ook met beleving van muziek en geuren gebeuren.
Het lijkt je een soort houvast te geven aan het verleden. Je weet precies hoe iets voelt en kiest dan makkelijk nog een keer of juist niet voor hetzelfde.
Verder komen
Hoe meer je verzamelt hoe meer je meeneemt. Het is niet alleen de fysieke verzameling maar tegelijk de geestelijke verzameling. Wil je verder komen en groeien is het gebruik maken van je verzameling of het loslaten daarvan van belang. Alles een plek geven en achter je laten kan een manier zijn, maar ook bewust kijken naar het verleden en deze kennis gebruiken om te groeien.
Zolang je niet last hebt van oude dingen is er groei mogelijk. Voel je je belemmert dan is er voor vrije groei obstakel opruiming nodig.
Interesse wat ik voor jou kan doen, maak dan een afspraak.