
Onrust in het lijf en gebrek aan focus
Aanmaak stresshormonen adrenaline, histamine en cortisol
- Wat is mijn kind onrustig of druk. Hoe komt dit nou. En dat na een filmpje kijken.
- Na het eten van bepaalde voeding wordt ze ineens zo druk en niet bereikbaar
- In bepaalde situaties krijg je depressieve gevoelens, waarom is dit nou
Hierboven staan een paar voorbeelden waarin je wellicht jezelf of je kind herkent.
Hoe komt dit nou dat je zo gaat voelen en reageren. Daar ligt vaak een combinatie van factoren aan ten grondslag.
Adrenaline aanmaken naar aanleiding van angst (een trauma)
Door iets te zien waar je een associatie bij hebt kan je zomaar adrenaline aanmaken. TV kijken is zo’n voorbeeld. Het lichaam ziet iets en ervaart tevens een beleving. De koppeling zit hem dan in zien, beleven en willen vluchten of vechten. Adrenaline zorgt voor verhoogde hartslag en zo kan het lichaam meer. Maar doordat je niet vlucht of vecht word je druk en dit is niet tegen te houden vanwege de aanwezigheid van te veel adrenaline. Op den duur kan dit tot hartkwalen of zelfs falen leiden.
Adrenaline is een hormoon en neurotransmitter en wordt aangemaakt in de bijnieren. De stof activeert het autonome zenuwstelsel waardoor je lichaam gaat handelen.
Je maakt “zomaar” histamine aan
- Als je bepaald voedsel eet komen er stofjes vrij in je lichaam. Histamine is er een van. Doordat dit niet op dat moment nodig is gaat het lichaam reacties vertonen die niet gewenst zijn en waar je niets aan kunt doen. Dit beïnvloed weer de ritmes in ons lichaam. Bijvoorbeeld slapen/waken. Hierdoor word je sloom of overactief, al naar gelang te veel of te weinig histamine. Het kan leiden tot slapeloosheid en angststoornissen.
Histamine is een neurotransmitter die wordt aangemaakt in de mestcellen en witte bloedlichaampjes. Dit komt door allergenen, stofjes die dit kunnen opwekken. De reacties zijn: zwelling, opgeblazenheid, netelroos, huiduitslag, loopneus, tranende ogen, niezen en jeuk. Zeeziekte is ook een gevolg van een te hoog histaminepeil. Het bevordert waakzaamheid en alertheid. Hyperwaakzaamheid ligt hierbij op de loer.
Cortisol een lastige
Bij stress verhoogt cortisol je bloedsuikerspiegel en geeft zo meer energie. Je immuunsysteem wordt onderdrukt en zorgt ervoor dat het opgenomen voedsel wordt omgezet in vet rond de buik.
Het vergroot je eetlust en zin in suiker. Door vermindering van collageen krijg je ook rimpels. Daarnaast is er overgewicht en osteoporose. Afname van botweefsel met botbreuken tot gevolg.
Cortisol heeft veel verslavende werkingen op de mens. Zoals verbetering van je geheugen en daarmee de cognitieve functies. Het kan leiden tot dramaverslaving met constante ruzies.
Maar een te laag cortisol geeft een te kort aan bescherming van je immuunsysteem en daarmee hormonale bescherming. Dit kan weer ontstaan bij trauma’s uit fysiek geweld of seksueel misbruik.
Er is een gezonde balans nodig voor de juiste werking.
Voeding
Suiker, chocola, nicotine, cafeïne en andere stimulerende middelen verhogen ook de productie van adrenaline, cortisol en histamine. Bij dramaverslaving komen daar nog eens bij: dopamine, serotonine en oxytocine. Dit zijn chemische stoffen in de hersenen die ongewenste reacties geven. Maar wel in de rest van het lichaam een, tijdelijk, goed gevoel geven.
Extra informatie
Als mens hebben we standaard 4 reacties op situaties waarin bijvoorbeeld gevaar is. Vechten, vluchten, verstarren en vleien. Allemaal reacties om de situaties die voor je liggen aan te gaan.
Heb je in het verleden een trauma opgelopen krijg je deze reacties ook bij de minste of geringste aanleiding. De hoeveelheden van de stofjes adrenaline, cortisol of histamine veranderen op dat moment.
Deze stresshormonen zijn verslavend. Worden ze niet vrijgegeven in je lichaam dan komen er ontwenningsverschijnselen en zoek je iets om het op te wekken. Door bijvoorbeeld in het drama te schieten ontstaat de gewenste situatie.
Dramaverslaving heeft dan ook een directe relatie met trauma’s in het leven. Bijvoorbeeld verwaarlozing tijdens je jeugd. Dit heeft tot gevolg dat je gezien wil worden, je wilt uitblinken op school en doet daar alles aan. Deze stresssituatie verhoogt de adrenaline, cortisol en histamine.
Het kijken naar drama op tv heeft ook zo’n zelfde effect.
Door trauma word je hyper waakzaam, wat op zijn beurt angst veroorzaakt. Dit leidt uiteindelijk naar chronische angst(stoornissen). Dit alles belast je zenuwstelsel dusdanig dat het je immuunsysteem vermindert, ook het gevoel van geluk neemt hierdoor af.
Door deze waakzaamheid verwacht je alsmaar het ergste en door deze energie schep je dit uiteindelijk ook. Je trekt het als het ware aan.
De verslaving aan stresshormonen zorgt er ook voor dat een mens de klok wil verslaan, steeds maar weer sneller wil gaan, meer wil presteren en een winnaar moet zijn van de concurrentie. Niet onder willen of kunnen doen voor de ander. De lat altijd te hoog hebben liggen.
Ontwenningsverschijnselen zijn zichtbaar bij kalmte of situaties zonder gevaar/bedreiging. Hier komt de verveling naar voren en dit slaat om in drama gedrag om de stresshormonen weer op te wekken. Het doelbewust opzoeken van conflicten is hier een voorbeeld van.
Het belang van trauma verwerking is hierdoor groot. Ook al zijn het onbewuste trauma’s. Als je inzichten in je trauma’s hebt gekregen en deze energie los hebt gelaten zal er een neutrale situatie ontstaan. Het lichaam reageert dan niet meer middels stresshormonen en de vele behoeftes vallen weg.
Wil je af van trauma’s? Ik geef hiervoor loslaatsessies.
Interesse wat ik voor jou kan doen, maak dan een afspraak.